Plan za 2024. godinu

Uvod

Jedan od najvećih darova koje ljudsko biće ima, jeste sposobnost kreiranja svojih životnih okolnosti. Mi smo ko-kreatori svarnosti. Poboljšanje kvaliteta života i zdravlja, sticanje sigurnosti, mira i pozitivnih okolnosti života u našim je moćima. Poželjno je da te moći i koristimo.

Sve na šta usmerimo svoju pažnu i energiju, privlačimo u svoj život. Zato je važno ostati fokusiran na ono što služi našem najvećem dobru i životu. U današnje vreme svakodnevica nam nameće gomilu izazova. Kada uz pomoć plana ostanemo fokusirani na svoje prioritete, čuda se dešavaju.

Uložiti malo vremena i energije da se napravi dobar plan, u skladu sa našim željama i ciljevima, je malo ulaganje za nagradu koja nas očekuje kada sledeće godine podvučemo crtu i pogledamo svoje uspehe. Iznenadiće vas koliko mnogo želja i ciljeva se može ostvariti. Bićemo zahvalni sebi na uloženom trudu.

Decembar je mesec kada se podvlači crta i svode računi. Energija se umiruje, aktivnosti se stišavaju. Neki kažu, od 22. decembra sastaju se gospodari karme, svode račune i prave novi plan za nas. To je pravo vreme da ih zamolimo za oproštaj i zamolimo za ispunjenje želja. Vreme je za otpuštanje starih toksičnih veza, opraštanje od starog i pravljenje prostora za novo.

Koristi i rezultati 

Koristi I rezultati ovakvog rada su brojni. Navešću samo neke od njih

 •  Ostvarenje ličnih ciljeva
 •  Oslobađanje od stresa i uvođenje mira i harmonije u život
 •  Potpuniji i svesniji život uz korišćenje svojih novootkrivenih potencijala
 •  Otklanjanje blokada
 •  Vraćanje radosti, smirenosti, ispunjenosti u tok vašeg života
 •  Podizanje nivoa svesti 
 • Nova saznanja
Više o individualnim radionicama pročitajte ovde 

 

Šta znači imati dobar plan?

To znači da smo obratili pažnju na sve životne dimenzije. Svi mi želimo udoban dom, skladan partnerski odnos, bliske prijatelje, stabilnu finansijsku situaciju, skladan odnos sa okolinom. Važno nam je da pripadamo, da su naše lične vrednosti prepoznate, priznate i poštovane, da smo deo sveta oko nas i da imamo svoj uticaj na njega.

Važne životne dimenzije tj oblasti u kojima se odvija naš život i kroz koje učimo i razvijamo se su lična, društvena, porodična, profesionalna, duhovna.

Tabela životnih dimenzija 

Lična

Društvena

Profesionalna

Prodična

Duhovna

Samopouzdanje, rad na ličnim vrednostima

Partner

Ciljevi

Mama

Životni zadatak

Obrazovanje

Prijatelji

Vzija

Sestra

Meditacija

Finasije

Sticanje novih prijatelja

Misija

Šira porodica

Molitve

Zdravlje

Razne sekcije, klubovi

Motiv

 

Lična vera

Ishrana

Kulturne ili druge manifestacije

Privatni posao

 

Druženje i upoznavanje sebe i svojih potreba

Sport

 

 

 

 

Prvi korak

Biranje životne dimeznije želimo da se bavimo

Prvi korak je ideja. Da bismo došli do toga da fromiramo cilj, potrebno je da napravimo duhovnu šetnju. Kao kada krenemo u kupovinu, posmatrajući gornju tabelu pogledamo kakve sve mogućnosti nam se pružaju. Na osnovu toga, napravimo izbor želja. Te želje ćemo da stavimo u “duhovnu šoping korpu”. Na taj način dolazimo do ideje šta je to što nam u ovom trenutku potrebno. U kom pravcu želimo da usmerimo svoj život sledeće godine? Šta je to što želimo novo da se pojavi u našem životu? Šta je to staro što želimo da nestane iz našeg života? I onda ćemo da formiramo cilj.Što bi se današnjim modernim Internet jezikom reklo, stavimo u on line korpu. Na taj način dolazimo do ideje šta je to što nam u ovom trenutku potrebno. U kom pravcu želimo da usmerimo svoj život sledeće godine? Šta je to što želimo novo da se pojavi u našem životu? Šta je to staro što želimo da nestane iz našeg života?

U tabeli u dodatku, naći ćete i spisak pitanja koja mogu da vam pomognu i olakšaju šetnju kroz tabelu

Drugi korak

Postavaljanje ciljeva na osnovu plana

Drugi korak je postavljanje ciljeva. Na osnovu ideje i predloga iz tabele prave se ciljevi za svaku kategoriju posebno.

Kako treba praviti ciljeve? Pametno. Šta su to pametni ciljevi?

Koncept pametnih ciljeva odavno postoji i on izgleda ovako:

Vaši ciljevi bi treba da vam budu važni, da imaju snagu i im se radujete kada ujutru ustajete iz kreveta. Kako biste bili zadovoljni svojim ciljevima, osim onih osnovnih, postavite sebi ciljeve vezane za fitnes, ishranu, prijateljstva, avanture, ljubav, porodicu, odmor, slobodno vreme…

Znači, prva stvar u formiranju cilja je da nam on bude VAŽAN.

Vežite svoje ciljeve za dublje vrednosti kako biste im dali na snazi. Tako ste u stanju tako da stanete iza njega iskreni u svojim željama i potrebama. Na taj način ćete lako ostati motivisani za njegovo ostvarenje, a cilj će da vibrira u sklad sa vama.

Druga stvar je da vaš cilj treba da bude realan i praktičan, zasnovan na sadašnjom trenutnoj situaciji. To je ODRŽIV cilj.

Nrp ako sada zarađujete 500 e, sledeći cilj treba da bude realno veći od toga, a ne izražen u milijardama i sl… Poelite da vam cilj budu harmomnični odsnosi sa okolinom, posao koji vas ispunjava i nagrađuje novcem, radošću ispunjeni dani.

Time dolazimo do treće stvari, a to je da ciljevi budu ODREĐENI. Određeni i jasni ciljevi su oni koji u sebi sadrže odgovor na pet pitanja:

•             Šta želim?

•             Zašto to željim?

•             Sa kim to želim?

•             Gde to želim?

•             Kada to želim?

Ili

•             Šta bih radila?

•             Zašto bih to radila?

•             Sa kim bih radila?

•             Gde bih radila?

•             Kada bih to radila?

Ovako koncipirani ciljevi pomažu nam da se u svakom trenutku identifikujemo sa onim što želimo da postignemo.

Ovim dolazimo do treće stvari, a to je da ciljevi treba da imaju VREMENSKI ROK. Ako ga nema, vaš cilj je zapravo samo san koji nikad neće postati realnost. Vremenski određeni cilj, tj određivanje roka za cilj , čini da budete posvećeniji ostvarenju cilja.

Posvećenost cilju, vodi nas do četvrte stvari, a to je MERLJIVOST. Napravite mesečni plan i odredite kriterijum po kome ćete redovno pregledati postignuto i propušteno kako biste znali kako napredujete ka ostvarenju cilja. (Najbolje je praviti mesečni, nedeljni i dnevni plan, a zatim redovno pregledati postignuto i propušteno). Nije loše i obrazložiti zašto je ovako ili onako, jer na taj način upoznajemo sebe. Time dolazimo do svojih stvarnih potreba pa su planovi sve ralniji, rezultati sve bolji i bolji, osećaj ispunjenosti, svrhe, korisno provedenog vremena raste, a time rastu i uspeh i motivacija za dalje napredovanje ka ciljevima. Dok pregledate postignuto, pohvalite sebe za uspehe. Iz grešaka izvucite lekcije i motiv za dalji rad na sebi.

Kada radite na ostvarenju nekog cilja, vi istovremeno radite i na razvoju svoje ličnosti. Ako ste pripremljeni, a zbog objektivnih životnih okolnosti ipak ne možete da ostvarite cilj, to ne znači da niste uspeli, nego samo da ćete morati da sačekate dok vam život ne otvori nova vrata. Kada se to desi, sva priprema će se isplatiti i doćićete do cilja i lakše nego što ste se nadali, jer ste za njega bili spremni. Rad na ličnoj priči na individualnim i grupnim radionicama može mnogo ubrzati ostvarenje cilja i otklanjanje blokada.

Više o individualnim radionicama pročitajte ovde 

 

Tehnika provere ciljeva

Pripremite se za  cilj

Kada radite na ostvarenju nekog cilja, vi istovremeno radite i na razvoju svoje ličnosti. Ako ste pripremljeni, a zbog objektivnih životnih okolnosti ipak ne možete da ostvarite cilj, to ne znači da niste uspeli, nego samo da ćete morati da sačekate dok vam život ne otvori nova vrata. Kada se to desi, sva priprema će se isplatiti i doćićete do cilja i lakše nego što ste se nadali, jer ste za njega bili spremni. Rad na ličnoj priči na individualnim i grupnim radionicama može mnogo ubrzati ostvarenje cilja i otklanjanje blokada.

Postoji tehnika kako treba zamisliti i postaviti cilj. Ta tehnika se sastoji iz nekoliko koraka. Cilj treba da bude bude pozitivan, u duhu naših  istinskih potreba  kako bi  imao dovoljno energije da se ostvari.

Znači, da ponovimo, prvo je važno imati ideju, cilj, želju, potrebu, nameru, a onda to pretvoriti u reč, rečenicu, izjavu, afirmaciju.

Na primer - Ja imam skladnu ljubavnu vezu sa partnerom u koga imam poverenje.

Ta izjava, ideja, cilj, mora da bude pozitivna, zamišljena već kao krajnji rezultat i da bude u skladu sa našim istinskim potrebama kako bi  imala dovoljno energije da se ostvari.

Takva rečenica - Ja imam skladnu ljubavnu vezu sa partnerom u koga imam poverenje. - zove se Pozitivna afirmacija. Sve negativno, brige, strahovi koji se jave kada postavite ovaj cilj,  zove se Negativna afirmacija.

Svaku  Negativna afirmacija koja se javi, potrebno je  pretvoriti  u Pozitivnu afirmaciju. Dakle :

Tehnika  realizacije cilja

1.         Korak Formira se Pozitivna afirmacija

2.         Zatim se Pozitivna afirmacija vizualizuje u sliku, cilj koji je već ostvaren

3.        Nakon toga se zapisuju Negativna afirmacije koje isplivavaju dok vizualizuemo cilj, i pretvaraju se u Pozitivna afirmacije

4.        Konačno se od svih Pozitivnih afirmacija, pravi se jedan cilj koji je potpuno u skladu sa vama, koji u vama izaziva sreću i radost bez ikakvih otpora

Detaljan rad na ciljevima, radi se u okviru Individualnih radionica po metodi Hod do cilja iz  Transformacije karmičkih obrazaca, Tomislava Buaka. Kroz korake,  cilj se čisti od negativnih misli, briga, smunji, strahova,  blokada sve  dok ne dobije pozitivnu vibraciju. 

Brige, strahovi i sumnje koje otkrijemo prilikom postavljanja Plana za 2024. godinu,   idealan su materijal koji može da se doda kao cilj u Duhovnu dimeziju plana. Dodavanjem i njih  u plan za 2024. godinu, povećavamo nivo ličnih vibracija i stvaramo uslove za privlačenje  pozitivnih okolnosti u naš život.  

Više o individualnim radionicama pročitajte ovde 

 

Primer ciljeva

Primer kratkog uvoda

Stvari koje bih volela da uradim ove godine

 • Da se promenim stan
 • Da napravim kvalitetniji odnos sa partnerom i decom
 • Da naučim da heklam
 • Da se osećam se dobro u svom biću!
 • Da  odplatim auto

Primer 1- Stan

 • Moj stan - naći novi
 • Naći advokata ili  Agenciju.
 • Kupiti stan u vrednosti do 100000 evra - (da ga cene 110000 evra)
 • Odrediti novu kokaciju tokom januara - min  3 lokacije
 • A) centar B) NBGD  C) Vidikovac
 • Izgled stana - velika dnevna soba, 2 male, obavezno terasa
 • Obezbeđivanje novih uređaja i stvari:

a) Frižider oko xxx din  b)Krevet - oko yyy din

c) Pegla d) Usisivač e) Šporet f) Veš mašina

 • OBAVEZNO:
 • Suv, svetao, CG i telefon, dobar prilaz parkingu (po mogućstvu i parking)
 • Poželjno : Kablovska, odvojena kuhinja, terasa
 • NIKAKO:
 • Vlaga, poreko 7 sprata, bez lifta preko 3 sprata

Primer 2 - Emotivni život

Partnerski odnos -   Želim da osećam  zaštitu i sigurnost u svojoj porodici, toplinu. Da moj muž pokazuje nežnost i strast. Neophodno mi je da imam dovoljno slobode da mogu da idem na rekreaciju i radionice. Da moj muž to shata i podržava. Da imam pomoć u čuvanju i brizi oko dece i dovoljno novca da deci pružim dobru negu i sve što je potrebno za normalna život i razvoj. Da možemo da putujemo na planinu, more  i izlete. Želim da se dužimo sa prijateljima da šetamo, idemo na koncerte u pozorište.

Sada mislim - Moj muž je težak za saradnju

  Novi stav -Brak i muž zahteva pažnu i vreme i energiju za isterivanje svojih ciljeva i namera i ja imam dovoljno energije da u to uložim i da uložim u to da se u braku izbegne šablon i  do sada.

 • Deca - Svom detetu imam da ponudim ljubav, iskustvo i znanje, dovoljno nova i prostor za život.  Deca su važna i na važnom mestu ali sam važna i ja i moje zdravlje.

Primer 3 - Posao

-Firma  - želim novi posao ali  ako ne onda

-Stara - manje posla, veće pare

-Nova - lak kreativan i dobro plaćen posao.

-Projekti -  Konstantni i dobro plaćeni

Primer 4 - Finansije

 • Prihodi
 • Stalni mesečni prihod para od posla ili projekata dovoljan da pokrije sve troškove i potrebe
 • Ulaganja - u obrazovanje, knjige, kurseve, putovanja, zdravlje jednom rečju usavršavanje
 • Krediti - da lako otplatim sve kretite tj dugove po karticama  i počnem da štedim
 • Štednja - koja će mi pružiti lakoću i sigurnost, osećaj zaštite i mogućnosti ulaganja u buduće projekte i putavanja u Mexiko, Nepal i sl... Da vidim svetska čuda i neobične ljude

Detalji

 • Izdaci:
 • kartica
 •  mobilni
 •  hrana
 • štednja
 •  kasko
 •  izlasci
 •  higijena
 •  frizer
 •  garderoba
 •  kola, benzin i sl
 •  kablovska
 • SUMA : xxxxxxx
 • Prihodi yyyyy firma
 • Ostatak minim xyzzzzz - kroz honoarni rad

Primer 5 - Odnos prema sebi

 • Prostor - da obezbedim sebi prostor za  udoban, topao i odgovarajući u svakom pogledu (veličina, položaj i sl..)
 • Telo - zdravo elastično, snažno, pokretljivo, vitalno rekreacija, masaža, more, kozmetičarka
 • Edukacija - u svakom pogledu, naročito vezano za telo, duh i um,  celo biće, seminari  i knjige
 • Odmor - 3 puta godišnje. 2 mora i planina. Jedno da bude Grčka, minimum 2 nedelje mora.
 • Lepota - nega lica, kose, kože
 • Ugadjanje - dovoljno vremena za odmor, opuštanje, putovanja i ljubav, porodicu
 • Obnova garderobe u kojoj ću se osećati udobno i skladu sa tim i da imam dovoljno novaca za to
 • Želim da se ostvarim na svim poljima. Kao majka, žena i kroz karijeru.

Detaljna razrada plana po mesecima

 • Januar  pravljenje projekta za stan
 • Februar stan i  novi posao ili projekti,
 • Mart selidba
 • April novi posao, usavršavanje na poslu
 • Maj uživanje u novom prostoru, poslu i mužu i deci
 • Jun more prvi deo
 • Jul odmoranje i lagana edukacija
 • Avgust isto kao juli
 • Septembar more
 • Oktobar razrada novih ideja i posla
 • Novembar porodične obaveze i praznici
 • Decembar putovanje u neki lep veliki evropski grad
Više o individualnim radionicama pročitajte ovde 

 

PDF verzija Plan za 2024. god

Preuzmite