Pismo novcu

Priča o novcu

Ako volite da pijete kafu iz Brazila, pomislite kako vas osoba-novac spaja sa nepoznatom osobom iz te daleke zemlje koja je sejala seme u zemlju da bi nikla kafa u čijem ukusu i mirisu toliko uživate. Osvestite kako se ta osoba portudila da u vaš život donese poseban užitak. Zatim osvestite, dalje, radnike za žetvu, opremu potrebnu za sadnju i žetvu kafe, sve ljude koji su napravili tu opremu, delove za opremu, one koji su donosili sirovine za pravljenje delova koji su možda dolazili iz celog sveta, mlin koji melje zrna, papirne kese za pakovanje, drveće od kog je napravljen papir za kese, radnike koji su sekli drveće i dopremali ga do fabrike za hartiju, radnike u fabrici, transport, carinu, prodavnice, prodavce... Sve do šoljice kafe na vašem stolu. 

Da je novac osoba koja povezuje sve ovo, kakva bi to osoba bila i kakav bi vaš odnos sa tom osobom bio?

Zamislite, dakle, da je novac osoba i napišite joj pismo. Sada su nam dostupni alati za izlečenje, koji nisu bili dostupni našim precima.  

Napišite novcu kako ste se prvi put upoznali, kakva su vaša iskustva sa njim, šta o njemu mislite, osećate, šta o njemu verujete. Objasnite mu kako ga vidite, šta mislite da on radi, odakle dolazi, kako ga možete pronaći kad vam treba.

Novac nam pokazuje kakva  je naša veza sa samim sobom. Gde i zašto za sebe mislimo da nismo dovoljno dobri da bismo se ostvarili i ispunili.

Napišite novcu šta ste mislili o njemu u prošlosti i zašto. Zbog čega vam je žao, šta ste smatrali za istinu, a sada više tako ne mislite, kakav želite da bude vaš odnos u budućnosti.

Napišite mu kako je sada, kako ga trošite, koje lekcije učite iz tog odnosa, a zatim kako biste voleli da bude u budućnosti. Ispričajte novcu zbog čega ga želite, na koje načine želite da se pojavljuje u vašem životu.

Podelite sa njim šta biste radili da ga imate više, šta bi to značilo za vas lično, šta za vašu porodicu, prijatelje, zajednicu.

Ova vežba će vam pomoći da izlečite svoj odnos sa novcem i da ga dočekujete sa dobrodošlicom. Osvestićete kako se menjala i rasla vaša svest o novcu, od detinjstva do današnjeg doba. Svi mi nosimo puno rana povezanih sa odnosom prema novcu. Mnogo puta smo zbog njega bili povređeni, poniženi, tužni, besni nemoćni, usamljeni i gladni, u bukvalnom ili prenesenom smislu. Mnogo puta smo gledali kako novac povređuje nama drage i bliske osobe, pa i one koje ne poznajemo, a čijih smo tužnih situacija sa novcem bili svedoci.

Promenite svoju priču i promenićete svoje iskustvo sa novcem i svoju stvarnost. U svesti ne postoji prošlost i budućnost, sve što se dešava dešava se u sadašnjem trenutku. Menjajući svoju istinu o novcu, pravite novi šablon u vremenskoj liniji vaše budućnosti i nećete više biti zarobljeni u prošlosti već ćete početi da privlačite i otkrivate nove i uzbudljive mogućnosti sa novcem.

Možda ste do sada bili rob novca ili je pak novac bio vaš sluga. Napravite od njega najboljeg prijatelja ili strasnog ljubavnika, sa koijim se uzajamno snažno privlačite.

Novac je slobodan, freelancer, koji na ugovor može da radi i za nas i za druge.

Primer pisma novcu

 

Dragi moj Novče,

Želim da ti napišem  ono što osećam i mislim o tebi. Zanemarila sam naš odnos. Shvatila sam da je  potrebno da našoj vezi posvetim više pažnje. 

Kako smo se upoznali?

Prvi put smo se sreli u prodavnici slatkiša. Roditelji su mi dali džeparac da kupim sebi slatkiše. Upoznali smo se. Kako sam bila uzbuđena i radosna zbog toga! Kupila sam slatkiše, koje sam podelila sa svojim drugarima. Sećam se kako smo se ludo zabavljali tada.

Ubrzo nakon toga sam upoznala i tvoju tešku, tužnu i mračnu stranu. Deca koja nisu imala novac, dok sam ja kupovala slatkiše od džeparca, odlučila su da kradu po prodavnicama. Tada sam se prvi put upoznala i sa manipulacijom koja se krije iza tebe. Dok sam ja kupovala, oni su krali jer nisi bio tu i za njih. Na neki način učnili su me saučesnikom svojih dela.

Takođe, sećam se da je bilo perioda u mom životu kada nisi bio tu ni za nas, mene i moju porodicu, u teškim vremenima. Bio si nam potreban, ali te nigde nije bilo. Tada su moja porodica i okolina počele da pričaju loše o tebi. I tada sam i ja naučila da pričam loše o tebi.

Nisam mogla da te volim, jer teško je voleti nekoga kada ti roditelji stalno govore da taj neko nije dobar, da više voli loše ljude, a i ti to i sam osećaš proživljavajući zajedničko porodično iskustvo.  

Bilo je raznih faza u mom životu. Dugo sam bila ljuta na tebe i uopšte te nisam želela. Zatim je bilo faza kada sam te dobijala, ali sam se stidela što te imam, a drugi te nemaju. Bojala sam se da živim bez tebe, ali i da te trošim. Držala sam te tako čvrsto uz sebe da uopšte nisam želela da te pustim. Bojala sam se da ćeš otići i da se više nećeš vratiti.  Plašila sam se da ćeš biti prema meni onakav kakav si bio prema mojoj porodici.

Zbog ovog osećaja nedostatka, govorila sam loše o tebi. Za mene si bio suzdržan, dalek i distanciran. Moj način razmišljanja je stvorio tenziju i distancu među nama. Upali smo u konflikt, koji sada želim da rešimo. 

Kasnije mi se često činilo da si nedostižan, da te nikad nema dovoljno, da je teško doći do tebe. Kada sam uz naporan rad dolazila do tebe, nekako si mi lako klizio kroz prste i nisam umela da te zadržim.

Dugo sam, vidiš, bila na strani onih koji te ne vole. Ti, izgleda, budiš u ljudima samo ono što oni već imaju u sebi. Pričali su mi da novac kvari ljude. Sad znam da to nije istina. Ko nije pokvaren, njega ne možeš ni pokvariti. Sada to prevazilazim i svesna sam da si ti prema ljudima onakav kakvi su i oni prema tebi. Shvatila sam da si veliki učitelj i da često pomažeš ljudima da budu bolji i prema drugima i prema sebi, da imaju više znanja, zdravlja, kreativnosti, da lepše i udobnije žive.

Bilo mi je teško da ti kažem koliko te zaista volim. Plašila  sam se da će me drugi osuđivati, posebno porodica. Sada sam to prevazišla i više ne obraćam pažnju na te glasove iz prošlosti koje još povremeno čujem. Dugo sam živela u  prošlosti, dugo mi je trebalo da izađem iz nje, znam kako je tamo i ne želim više da se tamo vraćam, jer mi vraćanje nije donelo ništa dobro.

Žao mi je što sam te iskorišćavala na pogrešan način. Žao mi je što očekujem da uvek budeš tu za mene i da čekaš da udovoljiš svim mojim zahtevima i potrebama, dok te ja zanemarujem i loše mislim o tebi. To mi nije bila namera, bilo je neznanje. Žao mi je što godinama nisam obraćala pažnju na tebe, kao da nisi postojao za mene. Žao mi je što ti nisam verovala. Žao mi je što sam zanemarila naš odnos. 

Znam da samo želiš da se prema tebi postupa lepo.

Sada znam da ono nije bio zdrav način razmišljanja i da je vreme da izgradimo novi odnos.  

Želim da ti se izvinim zbog toga kako sam se ponašala prema tebi u prošlosti. Pretpostavljala sam da nisi dobar, da nemaš dobre namere i da si prouzrokovao sve zlo ovog sveta. Kada si mi bio potreban, mislila sam da moram naporno da radim da bih te zaslužila i zaradila. Kada sam uspevala da te imam, bojala sam se da te pustim da odeš od  mene jer sam  verovala da mi se nećeš vratiti.

Sada sam pametnija. Znam da si ti čista energija  i informacija. Da postaješ ono što o tebi misli onaj ko te ima. Razumem sada i da imaš dobre namere. Ti želiš da provodiš vreme sa mnom isto koliko i ja želim da provodim vreme sa tobom. Ako nastavimo da negujemo našu vezu, znam da ćeš uvek biti tu za mene kada si mi potreban. Znam da mogu da imam poverenje u tebe.

Budimo iskreni. Ti ne možeš da živiš bez mene, a ja ne mogu da živim bez tebe. Bez mene, ti bi sedeo sav nagomilan, ustajao, bez svrhe i smisla. Nemaš gde da ideš, ne čekaju te nikakve avanture. Zato te pozivam da uvek idemo zajedno u nove avanture, da radimo najluđe stvari i zajedno doživljavamo naše najveće radosti. Bez tebe bih bila mnogo siromašnija i mnogo manje srećna. Živela bih skromno i povučeno.

Sada shvatam da ti nisi moj, a ja nisam tvoja. Ovde smo da zajedno učinimo naš zajednički život veselijim i smislenijim. Znam da mogu da preživim i bez tebe, kao što i ti možeš bez mene, ali negovanje naše veze čini život mnogo udobnijim i lakšim!

Želim da znaš da te više ne krivim. Opraštam ti što nisi bio tu kada si nam bio najpotrebniji. Teško je biti sa nekim kod koga nisi dobrodošao. Zašto bi provodio vreme sa onima koji misle i govore loše o tebi? 

Znam da si energija, da te ima u izobilju, i želim te u svom životu.

Ne želim više da se krijem od tebe, niti da se ti skrivaš od mene. Želim da se dopunjujemo. Kao dva dela našeg zajegničkog odnosa, oboje imamo i svoje vrline i svoje mane.

Želim da vratimo naš odnos na nivo koji je bio kada sam bila mlada. Bilo je tako razigrano i bezbrižno.

Želim da budemo kao ljubavnici. Da se uzajamno privlačimo, sa ljubavlju i strašću, da ulažemo u naš zajednički rast. Hvala ti što nisi odustao od nas i što godinama pokušavaš da neguješ i razvijaš našu vezu, čak i onda kada ja odustajem od toga.

Pao mi je kamen sa srca sada kada sam ti ovo sve napisala i osvestila i drago mi je da možemo da počnemo iznova!

Želela bih da i ti mene postuješ. Volela bih da vidiš da sam vredna svega što si mi dao tokom godina. Od sada ću se drugačije ponašati prema tebi i poštovaču sve poklone koje mi daješ.

Sigurna sam da ćemo ovu novu vezu koju smo napravili sada razvijati i dalje u zdravlju i radosti. Kada radimo timski, činimo ovaj svet boljim, baš kao što smo maštali dok smo bili mlađi!

Tvoje prisustvo u mom životu je dragoceno. Uz tebe se osećam na vrhu sveta. Uvek mi daješ sve što mi treba i više od toga! Duboko sam ti zahvalna na podršci. Volim neobične i iznenadne načine na koje se pojavljuješ u mom životu!

Danas ti izjavljujem svoju bezuslovnu ljubav. Mogu svima da objavim da sam srećna i ponosna što sam u vezi sa tobom. Uzbuđena sam zbog toga šta život, svet oko nas, može da donese za nas, i onog što ćemo moći da stvorimo zajedno.

Učinićemo svet mestom punim ljubavi! Neću te više zaključavati, gomilati bez jasne svrhe. Sloboda je ono što ti treba, to sada znam. Ja ću te osloboditi. Pustiću te da tečeš, kao voda, i da neguješ sve što ti se nađe na putu.

Ti si moja ljubav, moj prijatelj, moja podrška! Hvala ti na tome!

 

Literatura

Srećan novac,  Ken Honda

Money, Come Dance With Me,  Gale West

Dear Money by MARJOLEIN, radicalfire.com

 

Pročitajte više o tome kako se piše i  pismo pomirenja sa sobom