Arhetipovi

Arhetipovi su program u obliku (pra)slika. Te slike se nalaze u kolektivnoj svesti čoveka i utiču na čovekov pogled, doživljaj sveta u kome živi, na sliku koju ima o samom sebi.  

Fraza „jedna slika vredi kao hiljadu reči“ najbolje opisuje uticaj arhetipova.

Čovek se često nesvesno prepušta vlasti arhetipa, tako što se identifikuje sa njim i obožava ga. Primer toga je identifikacije sa raznim super herojima, guruima, prorocima, poznatim i moćnim ličnostima, i slično.  

Na taj način arhetipovi kontrolišu čovekov um i ponašanje.

Nije loše kopirati druge, od toga svi počinjemo. Oponašamo mamu, tatu i druge ljude oko nas. Ali ako to ponašanje tokom života ne modifikujemo, ne završimo uvek dobro. Mi se možemo koristiti tuđim iskustvom, ali ga moramo sagledati u celini i uzeti za sebe samo onaj deo koji nam je potreban.

Pričamo priče sebi o sebi, da bi učvrstili svoj opstanak. To donosi trenuti boljitak, olakšanje i centriranje. Ali problem je u tome što u toj situaciji nismo svesni i negativne strane te identifikacije. Sledi nekoliko primera. 

Šta je Kobi hteo da postigne, vezujući se za arhetip Crne mambe?

Prvo da upoznamo Crnu mambu.

Crnu mambu smatraju najopasnijom zmijom na svetu. Vrlo je brza i agresivna. Za  razliku od ostalih zmija, ona je sklonija napadu pri percipiranoj opasnosti. Napada velikom brzinom, poluotvorenih usta i duboko šišteći, često u glavu i vrat. Napad joj je toliko brz da objekt napada bude ugrižen 5 - 6 puta u roku od 3 - 4 sekunde, a da i ne primeti na koja je mesta ugrižen. Ona ubrizgava veliku količinu otrova koji  zaustavlja disanje i sprečava gutanje. Ako se ne leči u kratkom roku, smrtnost je skoro uvek zagarantovana.

Kažu naslovi „ U crnom danu koji je šokirao planetu Poginuo Kobi Brajant, padom helikoptera u tragediji koja je  unesrećila i nekoliko porodica jer je tom prilikom stradalo devet osoba, uključujući i Đianu, ćerku slavnog igrača.“

Šta se zapravo dogodilo tog dana? Kobi je poleteo helikopterom sa ćerkom i njenim drugarima da bi stigao na takmičenje. Vreme je bilo nepovoljno, ali je on po svaku cenu rešio stigne tamo na vreme. I tako po nevremenu udarili su u brdo skriveno u magli.

Kako je arhetip iz mambe uticao na njega? Pa taj deo njega da napada velikom brzinom na svaku percipiranu provokaciju poveo ga je da napada na vremenske uslove, brzo, nagonski, instinktivno.

Šta hoću da kažem?

Ti arhetipovi žele da žive iz nas i onda kada je bolje da posluša svoju prirodu, svoj unutrašnji glas, savet nekog stručnjaka za vremensku prognozu, pilota, zdrav razum, intuiciju.

Jung je opisivao kako arhetip roditeljstva deluje kroz žene, pa zatrudne i kada uopšte ne postoje uslovi za to: žene u klimaksu, žene koje imaju jednu ovulaciju godišnje i sl. Oni pokrenu čak i telo da fiziološki raguje protiv svojih prirodnih tokova, i naprave uslove za trudnoću i kad je skoro nemoguće.

On je tvrdio da su to osnovi programi upisani u nas, i svako ih dobija po rođenju. I uzalud nam je posle pravimo svoje neke programe preko ovoga, jer uvek se prvo aktivira osnovni program. Nova znanja se lako zaboravljaju, a stare navike su čvrsto ukorenjene. Ti programi moraju da se rastvore. Inače: „džabe ste krečili“.

Razotkrivanjem i rastvaranjem tih uticaja arhetipova, rastvaranjem programa, za čoveka postaje moguće  da se poveže sa samim sobom, Bogom, sveopštim duhom, da živi opušteno i kreativno, ili što bi se reklo: „iz svoje pameti“.

Moj doživljaj na rastvaranju tih slika

Uvek mi je bilo tesno u svojoj koži, htela sam da iskočim iz nje. Nakon višedecenijskog rada na sebi, čisteći traumu po traumu, osobu po osobu, prve svega porodično stablo, pa učitelje, partnere, prijatelje, pa arhetipove i razne druge entitete shvatila sam da počinjem da sijam iznutra. Vremenom taj sjaj, ta svetlost, počela je da se pomalja i kroz oči, i kroz celo telo. Razmišljajući šta mi se dogodilo, shvatila sam da mi više nije teško u mojoj koži.

Božansko u nama je svetlost, skrivena iza našeg lika.

Mnogi su putevi doticanja te svetlosti u nama, neko kroz molitvu, neko kroz meditaciju, neko radon na sebi, čišćenjem trauma, direktnim doživljajem istine, prisutnošću i raznim drugim načinima.

Do nje, sopstvene suštine se ne moze doci ukoliko živimo kao robovi. Robovi navika, usadjenih nepromenljivih ,,istina", raznih arhetipova...

Sve je to potrebno očistiti iz sebe kako bi ostala samo svetlost, koja kada se to desi postaje vidljiva i drugim ljudima (jer je ne skriva vise naš lik  ispunjen raznim arhetipovima, kompleksima, ego percepcijama i svim onim za sta smo se slučajno ili namerno vezali. Tada naša suština, kroz našu svetlost počinje da iz nas zrači na prvom mestu kroz oci, a onda i kroz telo, tako da sijamo celi.

Arhetipovi su prisutni svuda oko nas, u nama i u drugim ljudima. Oni utiču na naše ponašanje i ponašanje ljudi oko nas. Rad na arhetipovima je jedan od načina da bolje upoznate sebe, steknete više samopouzdanja i ljubavi prema sebi. Pomaže vam da razvijate osećaj ispunjenosti i dobijete smernice ka vašoj životnoj svrsi na vašem životnom putu. Postoji mnogo vrsta arhetipova i najbolje je raditi na onima za koje osećate da vas "napadaju", izazivaju, plaše, ili im se divite. To mogu biti superheroj, šaman, klovn, zavodnik, super sportista, detektiv i brojni drugi. Više o tome u mom sledećem blogu.

Arhetipovi se rade na indiviualnim radionicma i spadaju u napredne radove.

Više o individualnim radionicama pročitajte ovde 

 

Više o arhetipovima i njihovom diskreiranju pročitajte u članku Tomislava Budaka